Travel

Cinque Terre – o destinatie coborata din cartile postale

Vi se intampla sa asociati locatii cu melodii? Ca mie, de exemplu, urmatoarele versuri: “Sapore di sale, sapore di mare/Che hai sulla pelle che hai sulle labra/Quando esci dall’acqua e ti vieni a sdraiare/Vicino a me, vicino a me…” imi amintesc de Cinque Terre.

Cum imi faceam agenda de “plecari” pentru aceasta toamna, si din fericire este una aglomerata, mi-am amintit de citybreak-urile de anii trecuti din perioada aceasta a anului. Toamna trecuta, prin octombrie, am fost la Cinque Terre iar acum doi ani, tot in octombrie, si din fericire vremea a fost perfecta pentru plimbat, am ajuns pe Coasta Amalfitana.

In acest material va povestesc un pic despre Cinque Terre, sunt mai recente amintirile.

Drumul si cazarea

Ne-am luat un zbor pentru un weekend la Pisa, nu-mi amintesc cat a costat biletul, insa este o destinatie accesibila, undeva intre 40 si 80 de euro/biletul. Aeroportul Galileo Galilei este foarte aproape de oras, cea mai buna si ieftina optiune de a ajunge in centru este trenul.

Cazare ne-am luat la B&B Ester , costul pentru doua nopti fiind de 170 euro pentru o camera dubla. B&B-ul este localizat in centrul istoric al orasului, drept urmare am fost aproape de obiectivele turistice la care am ajuns in plimbare. Deasemenea multe restaurante in zona.

Dupa amiaza ne-am petrecut-o prin centrul Pisei, am fost si ne-am pozat cu turnul si am luat la picior stradutele, incheindu-ne ziua la o portie de paste si un prosecco.

Sunt multe lucruri de facut in Pisa, mai multe obiective turistice pentru cine isi doreste. Noi am mers mai mult pe relaxare si de fapt obiectivul nostru era sa ajungem in Cinque Terre. Ceea ce am si facut a doua zi!

Cinque Terre

Sambata, dupa micul dejun am pornit spre gara. Intr-o ora maxim eram in La Spezia. De aici ne-am luat un card Cinque Terre pentru tren, valabil toata ziua. Intre sate, calatoria cu trenul dureaza 5-10 minute, la fel si intre La Spezia si Riomaggiore, primul sat. Costurile sunt mici si cred ca oricum irelevante avand in vedere ca se modifica in timp.

Pentru cei cu conditie fizica, exista varianta de a merge pe jos intre sate. Iti ia undeva la 2 ore. Cel mai cunoscut traseu este Via dell’Amore, intre Manarola si Riomaggiore.

Si deasemenea se poate merge si cu vaporul din La Spezia. Insa drumul dureaza mai mult decat daca este facut cu trenul, dar, clar este mai frumos avand in vedere ca traseul trenului trece prin tunelurile sapate in stanci.

Iar cu masina este recomandat sa mergi doar pana La Spezia, apoi alegi una din variantele de mai sus pentru Cinque Terre.

Noi am ales varianta tren. Pe bilet nu este indicat locul si ora de plecare, deci poate fi folosit toata ziua. Acesta trebuie perforat inainte sa va urcati in tren.

Cinque Terre inseamna o insiruire de cinci sate, asezate pe coasta Rivierei Italiene, in regiunea Liguria. Gasiti aici si natura salbatica dar si plantatii de maslini si citrice sau podgorii. Parcul National Cinque Terre este declarat patrimoniu mondial Unesco incepand cu anul 1997, fiind protejat prin lege.

Noi am coborat in fiecare dintre cele 5 sate: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza si Monterosso al Mare. Insa, ordinea preferintelor noastre a fost alta:

  • Manarola, unde ne-am si oprit la masa la Nessum Dorma, unde am impartit un platou si am baut cate un pahar de vin si am admirat intregul sat de la inaltime, ne-am pozat si am ascultat muzica italieneasca veche, de unde am ramas si cu piesa de mai sus, Sapore di sale a lui Gino Paoli. Va las aici link-ul de pe youtube, sper sa va placa si voua:

  • Riomaggiore este cel mai mare dintre cele 5 sate. Aici ne-am luat portia de vitamina D, cu o expunere pe pietre;
  • Monterosso al Mare este singurul dintre cele 5 sate care are plaja de nisip;
  • Vernazza, cu portul sau frumos si stradutele inguste;
  • Corniglia, unde am urcat pana sus cu un autobuz. Nu este la fel de spectaculos ca celalate, dar are restaurante cu vederi minunate spre celalte sate;

Cred ca o zi este suficienta pentru a vizita Cinque Terre astfel incat sa ai pofta sa revii si alta data! Desigur, puteti sa acordati si doua sau mai multe zile acestei destinatii. Noi am ales ca urmatoare zi sa inchiriem masina si sa exploram imprejurimile. Asa am ajuns la casa natala a lui Leonardo Da Vinci, in localitatea Anchiano si la Crama Antinori , la o degustare de vinuri.

Crama Antinori face vinuri de prin anii 1300 si este specializata in Chianti. Se pare ca aceasta afacere de familie reprezinta in momentul de fata cea mai faimoasa casa de vinuri italiene.

Intregul complex arata ca un OZN. Include crama, desigur, un muzeu, o librarie, un restaurant pe acoperisul cramei, un auditorium si un magazin de vinuri!

Pentru tururi este recomandat sa faceti rezervare in avans.

Va las si cateva fotografii in galerie pentru a va face o imagine de ansamblu.

#samesamebutdifferent

Ti-ar putea placea si...