Travel

O zi in instagramabilul Jaffa

Jaffa este unul dintre cele mai vechi orase porturi din lumea. Se afla in partea sudica a Tel Aviv-ului si are deschidere la Marea Mediterana. De fapt denumirea completa a orasului este Tel Aviv-Yafo, denumire preluata in anul 1950 cand Jaffa a fost alaturat Tel Aviv-ului.

Cand iti planifici vacanta in Israel retine faptul ca evreii sarbatoresc, de vineri de la apusul soarelui pana sambata la apus, shabatul: ziua odihnei saptamane instituita de religia iudaica. Drept urmare, evreii se abtin de la orice activitate care este considerate munca. Magazinele, restaurantele etc sunt inchise, transportul in comun nu circula.

Noi am fost in Israel in primele zile din ianuarie. Temperatura este putin peste ce este acasa in aceasta perioada, deci nu foarte cald, dar suficient cat sa te poti plimba sau sta la o terasa afara, fara sa ingheti.

In loc de un mic dejun clasic, la hotel, incercati hummusul de la Abu Hassan Hummus! Este unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute restaurante de hummus din Israel. Indiferent ca veti cauta pe Trip Advisor sau veti cere recomandari la hotel, tot aici veti ajunge!

Nici restaurantul, nici mancarea nu sunt cele mai aspectoase, dar va asigur ca va fi cel mai bun hummus pe care l-ati mancat!  Asteptati-va sa fie aglomerat, sa mancati cu straini la masa, asta daca aveti noroc sa gasiti liber, altfel pe trotuar, in fata restaurantului, sau pe faleza, la pachet! Restaurantul este deschis de la 8 am pana la 4 pm, sau poate chiar mai devreme daca se termina hummusul in ziua respectiva.

Acum ca v-ati luat energie din hummus, va recomand sa vizitati Carmel Market, cea mai mare piata din Israel. Acordati-i cateva ore bune si bucurati-va de culorile si aromele fructelor proaspete, uscate sau confiate, a condimentelor, legumelor, nucilor si alunelor si a dulciurilor. Desigur, gasiti aici si haine, electrocasnice, suveniruri si altele. Si tarabe cu mancare, pentru cine nu s-a saturat cu hummus. Si sucuri naturale. Si halva, si baclava insiropata. Daca nu mai ai loc acum, cumpara pentru mai tarziu. 🙂

Daca nu ati ciugulit diverse de pe la tarabe, sigur vi s-a facut foame si oricum trebuie sa va odihniti dupa agitatia din piata. Si daca nu ati obosit, plimbarea pe jos, pana in port va va obosi. Va recomand sa incercati meze la The Old Man And The Sea. In meniu gasiti peste, fructe de mare sau carne. Si ca aperitiv o selectie de 18 salate proaspete, insotite de lipie si limonada. Noi nu am reusit sa trecem de aperitive.  Veti intelege din poza de ce.

Dupa ce savurati cafeaua, eventual si pe terasa, afara, daca permite vremea, porniti din nou la plimbare. Pierdeti-va pe stradutele inguste si admirati peretii plini de graffiti si vizitati Jaffa Flea Market. Vanati comori printre bijuteriile hand made si antichitati, desigur si printre multele vechituri si exersati arta negocierii.

Pentru iubitorii de apusuri, asigurati-va ca acesta va prinde pe Promenada Tel Aviv. Va veti bucura de spectacolul oferit de soarele care se retrage si de valurile marii.

Si inapoi spre hotel faceti un pit stop la Yaffa Knafeh pentru cel mai bun cataif. Asteptarea va va fi indulcita de posibilitatea de a vedea prin geam, de afara, cum se monteaza farfuriile.

Noi nu am mai avut nici loc nici energie si pentru cina, si cum a doua zi ne astepta o excursie la Ierusalim si Betleem ne-am retras devreme la somn. Dar stiu ca Tel Aviv-ul este renumit pentru viata de noapte!

Enjoy!

#samesamebutdifferent

Ti-ar putea placea si...