Travel

Prima vacanta in India? Tine cont de aceste lucruri.

  • Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a calatori in India. Am descris AICI procesul de obtinere a vizei electronice.
  • Sunt recomandari legate de diverse vaccinuri  (hepatita A, hepatita B, difterie etc) pe care le puteti face inainte de o vacanta in India, insa sunt doar recomandari. Noi nu am facut niciun vaccin si din fericire India nici nu ne-a demonstrat ca ar fi trebuit. Cred ca mai degraba este bine sa acordati incredere propriului instinct si propriului corp atunci cand vine vorba de mancarea indiana.
  • De evitat, desigur, mancarea de la tonetele de pe strada si apa care nu este imbuteliata. Noi nu ne-am dus pana acolo incat sa ne spalam si pe dinti cu apa imbuteliata, am folosit-o pe cea de la reteaua publica. Totul ok. Atentie, este experienta proprie, nu o recomandare!!!
  • Atentie la cazari! La hotelurile de 3 si 4 stele poti sa scazi lejer o stea!
  • Liber la negociat preturile, inclusiv in locatiile unde scrie fixed price.
  • Nu trebuie sa va stresati cu mijloacele de transport in comun. Poate doar cu trenul daca va doriti sa experimentati acest lucru. Insa, daca va faceti traseul din timp va puteti orienta spre avion, zborurile sunt rapide, ieftine si confortabile.
  • Deasemenea in cele mai multe orase sunt disponibile aplicatiile de Uber si de Ola si sunt ieftine. Atentie, in unele orase, ca de exemplu Aurangabad pe Uber se gasesc doar tuk-tuk-uri!
  • Chiar daca articolele existente pe internet la momentul actual spun ca procedura de obtinere a unei cartele de voce si date in India este una complicata, indienii se ocupa ei de toate aspectele: fac copie pasaportului la chiosc, iti fac si poze si intradevar tin un registru in care tu semnezi ca ai achizitionat sim-ul respectiv. Totul este din considerente de securitate. Ce trebuie sa mai retineti este ca datele nu se activeaza imediat, dureaza vreo 2-3 ore.
  • Pentru bautorii inraiti de cafea, espresso nu se gaseste pe toate drumurile ca in Europa. Mai degraba primesti o cafea instant, o apa putin colorata sau indoita cu mult lapte. Nici nu se pune problema de cafea decofeinizata! Recomand in schimb masala  chai. Este delicios! Desigur, in orasele mari gasiti Starbucks sau alte lanturi internationale de cafenele.
  • In cele mai multe dintre restaurante preturile din meniu nu includ si taxe (GST – Goods & Services Tax) . Veti constata acest lucru cand primiti nota de plata.
  • Tips-ul se inscrie intr-un 10% si fiti siguri ca vi se va aminti peste tot ca acesta nu este inclus in nota.
  • Pentru plata cu cardul se poate intampla sa fiti nevoiti sa platiti extra pentru a-si acoperi ei taxele bancare. Dar pe de alta parte, la achizitionarea biletelor de acces la obiectivele turistice scutiti 50 de rupee/bilet, daca platiti cu cardul.
  • Sa nu va surprinda ca intrarile la obiective turistice au costuri diferite pentru localnici si pentru turisti. In general, un turist plateste cam de 10 ori mai mult decat un indian dar exista cazuri, ca de exemplu intrarea la Taj Mahal, in care diferenta este mult mai mare. De la 40 de rupees pentru indieni la 1.250 rupees pentru un turist. Insa, dupa principiul, dai un ban dar stai in fata, cozile la ghiseu si la intrarea in obiectivul turistic sunt mult mai reduse pentru straini.
  • Va recomand ca incaltarile de baza intr-o vacanta in India sa fie papucii. Daca vizitati temple, trebuie sa va descaltati si sa-i lasati la intrare, unde de cele mai multe ori este un om care-i pazeste si pe care trebuie sa-l rasplatiti cu cateva rupees. Daca nu va simtiti confortabil cu mesul desculti puteti sa folositi niste sosete. Veti observa acest obicei si in multe magazine. Din politete veti face si voi la fel.
  • Fie va veti simti agasati, fie va veti simti ca niste vedete atunci cand vi se va cere constant sa faceti selfie-uri sau poze cu ei. Asa isi arata ei admiratia fata de pielea deschisa la culoare pe care si-o doresc cu ardoare. Veti observa in machiajul doamnelor fondul de ten cu cateva nuante mai deschise.
  • Din curtoazie toti indienii cu care veti intra in contact va vor intreba de unde sunteti dar nu va asteptati sa stie prea multi unde este Romania. Noi in 3 saptamani am intalnit doar 3 persoane care aveau un minim de informatii despre Romania. Cel mai frecvent veti fi confundati cu rusi. Noua ni se intampla sa fie abordate direct in rusa.
  • Nu uitati de tinutele decente, in special pentru femei. Fara prea multa expunere de piele. Desigur, in zonele de plaja lucrurile stau la fel ca peste tot in lume. Nu vreti sa atrageti priviri sau vorbe nepotrivite.
  • Apropos de plaja, veti gasi vanzatoarele ambulante foarte insistente. Va vor lua la sentiment si va vor spune ca le-ati promis ieri sau acum 2 zile ca va veti uita la bratarile lor. Tu nici nu sosisei in India acum  2 zile, dar nu conteaza. : ) Trebuie sa fiti fermi dar politicosi.
  • Daca va stiti sensibili la aerul conditionat, purtati in permanenta un sal cu voi. In taxi si in restaurante este foarte folosit.
 • Daca aveti problem cu somnul nu uitati sa va aduceti o pereche de dopuri de urechi. Claxoanele sunt folosite cu patos pana tarziu in noapte.

#samesamebutdifferent

Ti-ar putea placea si...